Kara Tren

Kara Tren - FLV Ein Ausschnitt aus dem Film

Synopsis

Anadolu insanı için gurbet, ayrılık ve göçün simgesidir “Kara Tren”. “Kara Tren” aynı zamanda bir Sivas uzun havasıdır; İstanbul-Kars demiryolu hattı üzerinde küçük bir istasyon olan Cürek’ten söz eder. “Kara Tren” Sabahat Akkiraz’ı zirveye ulaştıran türkülerden biridir ve bu parçanın yer aldığı, 1984’te yayınlanan “İnsana Muhabbet” albümünün resmi satış rakamı 2 milyonu aşkındır!

Nitekim “Kara Tren” çekimleri için Sabahat Akkiraz’la birlikte Sivas’ın çeşitli köylerine giden “Hayatımızın Fon Müziği” ekibi türkülerin nostaljik birer memleket hatırası olmadığına, hatta sahne aldığı Samut Baba ve Kızılırmak Festivallerinde Sabahat Akkiraz’ın bir pop star gibi karşılanışına tanık olmuştur. Tevekkeli değil, etnomüzikolog Ulaş Özdemir’e göre Sabahat Akkiraz bugün halk müziğinin yaşayan en iyi kadın yorumcularından biridir.

“Kara Tren” aynı zamanda ülkemizin çok renkli tınısına yürekten bir merhabadır. Filmde Alevi deyişleri, orta Anadolu bozlakları, Karadeniz havaları, Kürt halaylarının yanı sıra, “Muhabbet” çalışmalarıyla halk müziğinin 1980 sonrasında halk müziğinin sıçrama yapmasında önemli katkıları olan Yavuz Top, Arif Sağ gibi ustaların, yaşayan en önemli halk ozanımız sayılan Neşet Ertaş’ın, yorumcu Yavuz Bingöl gibi müzisyenlerin görüşlerine ve müziğine yer verilmektedir. Sabahat Akkiraz’ın Orient Expressions ile yaptığı yenilikçi çalışmalar, kendi deyişiyle “kentli Karadenizli” olan Volkan Konak’ın “Cerrahpaşa” gibi türkü – besteler gündeme gelmektedir.


İletişim

Nedim Hazar Film ve Mzik Yapımı

Gnll Caddesi 27/5
Burgazada - Adalar
34975 İstanbul

+90 (0) 216 - 381 15 30

Mehbeerenstr. 11
86899 Landsberg am Lech
Almanya

+49 (0) 8191 - 5549

Nedim HazarNedim Hazar