Gunesin Dogdugu Ev

Güneşin Doğduğu Ev - Hareket Halinde Türkiye 3 - FLV Filmden bir kesit

Filmin Özeti

Hareket Halinde Türkiye ekibi, Türkiye’nin başka bir cazibesinden; ılımlı ikliminden dolayı meydana gelen insan hareketini yakalamak üzere Alanya’ya gitti. Alanya gerçekten Almanların “elindeydi”; birahaneleri, eczaneleri vardı olmasına ama, Alanya Almanlarının önemli kısmı güneşten değil, maddi nedenlerden dolayı ordaydı!

Binlerce emekli Alman 9 – 10 ay boyunca kaldıktan sonra, Noel ve yılbaşında akrabalarını ziyaret ediverip soluğu yine Alanya otellerinde alıyordu. Nedeni, toplu turizm acenteleri üzerinden rezerve ettikleri full pansiyon 4 yıldızlı otellerde günlük bedelin 10 Euro’nun altında olmasıyfı. Bu kendi ülkelerinde yaşamdan daha ucuzdu ve üstelik Alanya’da Almanya’da çektikleri yalnızlığı ve soğukluğu hissetmıyorlardı. Burada sıcak insani ilişkileri vardı. Buradaki Türkler de başkaydı. Anadolu’nun ücra köşelerinden Almanya’ya gelip kendi içlerine kapalı bir yaşam sürdüren Türkler gibi değillerdi.

Bir de Türkiye’nin kent kaçakları var. Bodrum’a, Ayvalık’a, Altınoluk’a yerleşenlerle Alanya’daki Almanlar aynı “slow”a dans ediyorlar: The House of the Rising Sun” – “Güneşin Doğduğu Ev”.

Kent kaçaklarıyla Bodrum’da karşılaşan HHT ekibi, emekli İstanbulluların, Ankaralıların Noel vesilesiyle, yoksul çocukların eğitimi yararına kermes’ine tanık oldu. Atatürk’ün dev gözlerinin altında “Çağdaş Bakış” yazılıydı kocaman pankartta. Pankartın üstünde Noel Baba maskotu asılıydı. O da Anadolu’lu değil miydi?

Bodrum’da bir de Giritliler gerçeği vardı. Giritliler mahallesinin muhtarı Zehra Aral (Artemis), kameraman Bülent Arınlı, kaptan ve çevreci Cüneyt Karaloğlu’nun dünyaları yeni Bodrumlulardan çok farklıydı.

70’li yıllarda TKP ve kadın aktivisti olarak döneme damgasını vuran, 80’li yıllarda Almanya’ya iltica edip sonra Türkiye dönen ve son olarak Susurluk olaylarına karşı “Aydınlık için Işık Söndürme” eylemini önayak olan Yüksek Selek de Bodrum’a yerleşmiş ve kendisini artık “emekli” sayıyor.


İletişim

Nedim Hazar Film ve Mzik Yapımı

Gnll Caddesi 27/5
Burgazada - Adalar
34975 İstanbul

+90 (0) 216 - 381 15 30

Mehbeerenstr. 11
86899 Landsberg am Lech
Almanya

+49 (0) 8191 - 5549

Nedim HazarNedim Hazar