• Main /
  • Yakin Ada Uzak Ada Burgazada

Yakın Ada Uzak Ada Burgazada

Saygın tiyatro oyuncusu Cüneyt Türel 1974’te kazandığı bursla gittiği Londra’da, Kıbrıslı Rumların işlettiği bir otele tesadüfen yerleşirken, görevli kendisine hakikaten otelde kalıp kalmak istemediğini sorar. Dönem Kıbrıs harekatı dönemidir. Türk pasaportlu insanlara otelde pek sıcak bakılmamaktadır. Türel buna rağmen, maddi nedenlerden dolayı otele yerleşir. Bir süre sonra kapısı çalınır. Türel – korkudan kapıyı açmadan – kim o, diye sorar. Mükemmel bir Türkçeyle, “ben Emilios Yorgos Eden’im, Burgazlı bir Rum’um”, diye yanıtlar kapının arkasındaki ses. Eden ile Türel’in arasındaki 30 yılı aşkın dostluk böyle başlar.

Daha sonra yollar ayrılır. Emilios Atina’ya, Cüneyt ise İstanbul’a döner. Belli bir süre yazışsalar da birbirilerinin izlerini kaybederler. 1-2 yıl önce tesadüfler sonucu karşılaşırlar. Türel, eşi Tilbe Saran’dan dolayı artık Burgazadalı, Emilios ise Londra’da öğrenimini gördüğü göz doktorluğunun dışında Atina’da saygın bir ressam ve şair olmuştur. Emilios’un babası Sait Faik’in yakın dostu ve doktoruydu.

Filmimiz bu dostluğu ve 60’lı yıllardan itibaren Rumların yerine Burgazada’ya yerleşen yaklaşık 20 küsür farklı etnik ve dini cemaat arasındaki sessiz, sakin ve kardeşçe birlikte yaşamı anlatmaktadır. AB müzakerelerinin başlamasının arifesinde, dünya aleme göğüs gere gere, “bakın, bizde böyle de olabiliyor”, diye gösterebileceğimiz Burgazada’da Türkü, Kürdü, Lazı, Süryanisi, Alevisi, Ermenisi, Rumu, Musevisi ortak müştereklerde anlaşmış, adalı olmayanların tadamadığı bir huzurun keyfini çıkarıyorlar. Filmin motorları Türel ve Saran gibi oyuncular, sempatik Emilios, Sabahat Akkiraz (bugün adanın yerleşik nüfusunun çoğunluğunu Erzincanlılar ve Sivaslılar oluşturmaktadır), Ermeni tiyatrocu Bercuhi Berberyan ve daha bir sürü renkli kişilik olunca, anlatım dili duygusal ve esprili hale gelmektedir. Denizden haç çıkarma törenine yeterince genç bulamayan Ortodoks Rumların yardımına Alevi gençler koşmakta, azınlıklar birbirilerinin Türkçelerini taklit etmekte, Kürtler adadaki eski renkli günleri anımsayarak nostaljik duygulara kapılmaktadır.

Bu film ülkemizin çok renkli tınısına yürekten bir merhabadır, İstanbul adalarına bir aşk ilanıdır.

Yazan ve yöneten:

Nedim Hazar

Görüntü Yönetmeni:

Bülent Arınlı

Yapım: Troya Medya

Süre: 60 dakika

Proje fikri:

Robert Schild

Müzik:

Motion Trio (Polonya)

Zoe Tiganouria (Yunanistan)

Sabahat Akkiraz

Yayın tarihi:

30 Eylül 2005, NTV

Katıldığı Festivaller:

Münih Akdeniz Film Festivali

Nürnberg – Türkiye-Almanya Film Festivali

İstanbul – 1001 Belgesel Film Festivali

Basında Boğaziçi’ne Sığındık


İletişim

Nedim Hazar Film ve Mzik Yapımı

Gnll Caddesi 27/5
Burgazada - Adalar
34975 İstanbul

+90 (0) 216 - 381 15 30

Mehbeerenstr. 11
86899 Landsberg am Lech
Almanya

+49 (0) 8191 - 5549

Nedim HazarNedim Hazar