• Main /
  • Burhan Ocal Silaya Donus

Burhan Öçal / Sılaya Dönüş

Burhan Öçal 20 yılı aşkın bir süredir, doğum yeri olan Kırklareli’nden uzak kaldı. Çocukluğundan beri hep davulcu olmak istiyordu. Bu hayali yaşadığı İsviçre’de gerçekleşti. Gurbetçilerin düzenlediği etkinliklerde müzik kariyerine başlayan Öçal, kısa bir süre sonra Avrupa’nın caz ve dünya müziği çevrelerinde, gerek kendisinin önayak olduğu gruplarla, gerekse perküsyoncu olarak başka müzikal projelere katkılarıyla saygın bir yer edindi. Örneğin Joe Zawinul, Jamaladdin Takuma gibi cazcılarla, klasik müzik dünyasından Kronos Quartet ile, Sting gibi dünya çapında sanatçılarla çalıştı.

Öçal’ın diğer bir düşü ise Trakya yöresinde ‘ince saz’ olarak bilinen etnik müzik oluşumuna davul-zurnayı ve Balkan müziğinde önemli bir yer alan akordiyon ve trompeti ekleyip, bu bileşimi modern müzikal öğelerle yoğurarak dünyaya sunmaktı.

Burhan Öçal ve Trakya All Stars projesi de zaten bu. Projenin oluşumunu başından itibaren izleyen yönetmen Nedim Hazar ve ekibi ‘Bir Sılaya Dönüş Öyküsü’ belgeselinde sadece bu ilginç çalışmayı başından itibaren görüntülemekle kalmıyor, örneğin Trakya All Stars müzisyenlerinin ve Kırklareli’nde yaşayan diğer Roman vatandaşlarımızın 1950’li yıllarda Selanik’ten bu bölgeye göçmüş olduklarını keşfediyor. Nitekim grubun repertuarının büyük bir bölümü Selanik yöresinin havalarından oluşmakta. Ne var ki, Saraylı Ahmet, Çorlu’lu Savaş, Soma’lı Saffet gibi Trakya All Stars elemanları, projenin albümü için İstanbul’a geldiklerinde, Türkiye’nin en mükemmel stüdyolarından biri sayılan İTÜ Miam Kayıt Stüdyosu’nda büyük bir şaşkınlığa uğruyorlar: Kendilerinin bildikleri bu havalar ve ritimler bu kez Fransız-Cezayir asıllı Musevi müzisyen ve yapımcı Smadj’ın elektronik aygıtlarından ‘loop’ olarak geliyor, gruba Romanların kökeni olarak bilinen Kuzey Hindistan’dan bir gitarist ekleniyor. Eğlenceli, bol müzikli ‘Bir Sılaya Dönüş Öyküsü’ filmi, albüm yapımcısı Ahmet Uluğ’un deyimiyle, ‘Trakya Romanlarının tınılarını dünyaya taşıma’ sürecini belgeliyor.

Yazan ve yöneten:

Nedim Hazar

Görüntü Yönetmeni:

Bülent Arınlı

Yapım:

Troya Medya

Süre: 33 dakika

**Yayın tarihi:**13 Temmuz 2003, saat 22:05

CNN-Türk

Katıldığı Festivaller:

İstanbul -

1001 Belgesel Film Festivali

Münih Türk Film Günleri

Perafest İstanbul


İletişim

Nedim Hazar Film ve Mzik Yapımı

Gnll Caddesi 27/5
Burgazada - Adalar
34975 İstanbul

+90 (0) 216 - 381 15 30

Mehbeerenstr. 11
86899 Landsberg am Lech
Almanya

+49 (0) 8191 - 5549

Nedim HazarNedim Hazar