• Main /
  • Bogazicine Sigindik

Boğaziçi’ne Sığındık

Nazi dönemini İstanbul’da geçirmiş olan iki Alman mülteci çocuğunun yaşamını konu alan “Boğaziçi’ne Sığındık” adlı uzun metraj belgesel Türk-Alman ilişkileri tarihçesinin pek bilinmeyen bir kesitini anlatmaktadır.

1933 sonbaharından itibaren sayısız Alman ve Yahudi profesör, bilim adamı ve sanatçı, aileleri ile birlikte İstanbul ve Ankara’ya göç etti. Devrimlerini gerçekleştirebilmesi için Atatürk’ün akıl gücüne” ihtiyacı vardı, Nazi takibatına uğrayan çok sayıda akademisyenin ise sığınabileceği bir ülkeye. Böylece bir “yıldırım aşk”ı doğdu. 800’den fazla Alman mülteci savaş yıllarını Türkiye’de geçirdi. Bunların arasında besteci Paul Hindemith ve kent planlamacısı Ernst Reuter (Batı Berlin’in ilk belediye başkanı) gibi isimler de vardı. Alman mültecilerin Türkiye’deki yaşam tarzları, Fransa, Portekiz, İngiltere, Meksika ve ABD’ne göç eden kader arkadaşlarınkinden farklıydı. Yerlilere tanınmayan imtiyazlara sahiptiler, iyi kazanıyor ve saygı görüyorlardı. Ayrıca Türkiye’de çağdaş bir eğitim sisteminin kurulmasında, tıp, hukuk, mimari ve sanat alanlarında önemli katkıları oluyordu.

“Boğaziçi’ne Sığındık”ın çıkış noktası tarihsel bir konu olsa da filmin anlatım dili güncel bir bakış açısı içermektedir. Birbirlerinden çok farklı kişiliklere sahip olan 75 yaşındaki Adelheid Scholz ve 73 yaşındaki Cornelius Bischoff işte bu koşullarda İstanbul’da büyümüşler ve bunca yıldan sonra bile Türkiye’de yaşadıkları dönemin izlerini taşımaktadırlar. Adelheid Scholz o dönemin hızla Avrupalaştığını, Atatürk‘ün yasa haline getirdiği okula gitme zorunluluğunu, yetişkinlerin Latin harflerini sökme çabalarını, çarşafın kaldırılmasını anlatırken, bugün Yaşar Kemal’in romanlarını Almanca’ya çeviren, Yahudi kökenli Cornelius Bischoff ise savaş sırasındaki izlenimlerini şöyle dile getiriyor: “Dünya alev alev yanar, insanlar ölürken, biz Boğaz’da sefa sürebiliyorduk.”

Yazan ve yöneten:

Nedim Hazar

Görüntü Yönetmeni:

Pavel Schnabel

Yapım:

Troja Film Produktion,

ZDF, Goethe Institut, 2001

Süre:

86 dakika

İlk yayın:

Ekim 2001, 3sat, Almanya, Avusturya, İsviçre

Aralık 2002, CNN-Türk, Türkiye

Festivaller:

Frankfurt Film Festivali, İstanbul 1001 Belgesel Film Festivali, Kudüs Film Festivali, Samos Film Festivali, Nürnberg Film Festivali, Boston Türk Film Festivali

Basında Boğaziçi’ne Sığındık


İletişim

Nedim Hazar Film ve Mzik Yapımı

Gnll Caddesi 27/5
Burgazada - Adalar
34975 İstanbul

+90 (0) 216 - 381 15 30

Mehbeerenstr. 11
86899 Landsberg am Lech
Almanya

+49 (0) 8191 - 5549

Nedim HazarNedim Hazar