• Main /
  • kustepe blues

Kuştepe Blues



Künye

**Yazan ve yöneten:**Nedim Hazar

Görüntü Yönetmeni:
Bülent Arınlı

Yapım:

Troya Medya

Süre:
42 dakika

Müzik: Savaş Zurnacı

Yayın tarihleri:

7 Ekim 2004, saat 22:05

9 Ekim 2004, saat 23:05, CNN-Türk

Katıldığı Festivaller:

Danimarka Roman Film Festivali, Üsküp Altın Tekerlek Film Festivali, İstanbul 1001 Belgesel Film Festivali, Londra Roman Film Festivali, Boston Türk Film Festivali / Harvard Film Archive, Münih Türk Film Günleri



Sinopsis

Müzikte “Mannheim Okulu”nun yeri ve önemi nedir? Ya aydınlanma çağı? Aydınlanma çağı çağdaş müziği hangi anlamda etkilemiştir?

Bu soruların yanıtını, “Şakşuka”nın semti Kuştepe’de 7, 8, 9 yaşındaki çocuklardan öğrenebilirsiniz. Anneleri babaları Karadeniz’den, Kayseri’den, Kırklareli’nden, Kahramanmaraş’tan gelen bu çocuklar birkaç yıldır, semtin ortasına kurulmuş olan Bilgi Üniversitesi’nde özel bir eğitime tabi tutuluyor, solfej, enstrüman, teori dersleri alıyorlar. Bilgi’deki bu çalışmayı üstlenen müzik hocaları da bu esnada yeni şeyler öğreniyor. Örneğin Bülent Ersoy’un emekli klarnetçisi Çorlulu Nazmi Zurnacı onlara, rast makamını sadece majör olarak algılamanın doğru olmayacağını kanıtlıyor. Mahalle berberindeki müşterilerse bir başka acı gerçeği dile getiriyor: Kuştepe’liler müziği sever sevmesine ama, onların kitabında müzik eğitiminden önce hayat kavgası gelir.

“Burhan Öçal & Trakya All Stars – Sılaya Dönüş”, “Mercan Dede ile Bir Yolculuk” gibi müzikal belgesel filmleriyle tanıdığımız Nedim Hazar ve ekibi, bu kez izleyiciyi Kuştepe’de çocukların müzik dünyasına davet ediyor. “Rumelihisarı’nda bir restağurant’ta solist arkasında çalan” babasından pek geride kalmayan yeni yetme Roman kemancı ve arkadaşları, anneleri ders aldıkları üniversitenin koridorlarında hademelik yapan ve maddi nedenlerle pek uğrayamadıkları “memleket”lerindeki yeşile, ağaçlara özlem duyan genç kızlar müzisyen olmak istiyorlar bu semtte. Kimi “sütüdyo”larda çalmak istiyor büyüyünce, kimisinin hayali senfoniler bestelemek. En sevdikleri müzik tarzı ise: “Sılow”, yani “Kuştepe Blues”.

Bu yapım, The Christensen Fund, ABD; İstanbul Goethe Enstitüsü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Merkezi (TESAR) katkılarıyla gerçekleşmiştir.



 

  yukarı


İletişim

Nedim Hazar Film ve Mzik Yapımı

Gnll Caddesi 27/5
Burgazada - Adalar
34975 İstanbul

+90 (0) 216 - 381 15 30

Mehbeerenstr. 11
86899 Landsberg am Lech
Almanya

+49 (0) 8191 - 5549

Nedim HazarNedim Hazar