• Main /
  • Prolog / Otobüs Yolcuları

Prolog / Otobüs Yolcuları

Hareket Halinde Türkiye’nin giriş bölümü, Türk sinemasının kült filmlerinin başında gelen, 1961 yapımı “Otobüs Yolcuları”nın sadece adından değil estetiğinden de esinlenerek Türkiye’de insan hareketine güncel bir bakış yakalamaya çalışırken, aynı zamanda bu belgesel dizinin özellikle yoğunlaşacağı konuları bir anlamda özetliyor.

Bizim “otobüs yolcularımız”, akademisyen ve yazar Murat Belge, yazar Latife Tekin, Konda Araştırma’nın yöneticisi Bekir Ağırdır, toplumbilimci Prof. Ünsal Oskay ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi Dr. Ulrike Dufner;  göç olayının güncel boyutlarını irdelerken köy-şehir, Almancılar gibi olguların çok ötesinde, tarihsel ve coğrafi konumuyla Türkiye’nin global insan hareketinden etkinlenmesinin kaçınılmaz olduğu konusunda görüş birliğine varıyorlar. Eskiden ülkesini terketmek zorunda kalan “siyah Türkler”den dem vuran Murat Belge, artık “Türk olmayan siyahlar”a alışmamız gerektiğini vurgularken, Latife Tekin, göç mağdurları ve Türkiye’nin farklı renkleri için bir “bayramların bayramı”nın yapılmasını öneriyor.

Hareket Halinde Türkiye dizisinin diğer bölümlerinden kesitlerin de izlenebileceği “Prolog/Otobüs Yolcuları”nda şimdi Kayışdağı-İstanbul’da yaşayan, 5 çocuk annesi Mardinli Gülseren Hanım’ın, Afrikalı mültecilerle birlikte Avrupa’ya kaçak bir gemiyle sığınma macerasını nefes kesici bir masal gibi dinliyoruz. Müzisyen Erkan Oğur “Neden Geldim İstanbul’a” parçasının öyküsünü anlatıyor: İlk kez  Aşil Pulos adında, Amerika’ya göç etmiş olan Harputlu bir Ermeni tarafından 1926 yılında taş plağa “Neden Geldim Amerika’ya” başlığı altında kaydedilmiş.  Bu parçayı “Neden Geldim İstanbul’a” şeklinde yorumlayan Erkan Oğur, belgeselde bir performans da sunuyor.


İletişim

Nedim Hazar Film ve Mzik Yapımı

Gnll Caddesi 27/5
Burgazada - Adalar
34975 İstanbul

+90 (0) 216 - 381 15 30

Mehbeerenstr. 11
86899 Landsberg am Lech
Almanya

+49 (0) 8191 - 5549

Nedim HazarNedim Hazar